A teljes kiőrlésű gabonafélékről

2015.01.21 17:50


A kiegyensúlyozott étrend bázisát a gabonák képezik, s azon belül is döntően a teljes kiőrlésűek.A gabona alapú élelmiszerek rendszeres fogyasztása ma is az egészséges táplálkozás alappillére .A különböző gabonafélék - a búza, a rizs, a kukorica, a zab, a rozs, az árpa, a köles, a cirok, valamint az ezekhez hasonlóan felhasználható más magvak (pszeudocereáliák), mint a pohánka, az amarant, az indián rizs, stb. - történelmi idők óta az emberiség táplálkozásának létfontosságú részét képezik, mivel termésük energiában gazdag, jól tárolható és sokféleképpen felhasználható.Kedvező, ha változatosan, különböző gabonaféléket fogyasztunk, mivel az eltérő beltartalmi értékek jól kiegészítik étrendünket. A teljes gabonaszem alapvetően három fő részből áll: mag belső,a csíra,maghéj. Napjainkban a gabona fogyasztás legnagyobb részét a búza és az abból készült finomított fehér liszt teszi ki.A fehér liszt a feldolgozás során elveszíti a teljes gabonaszem értékes vitamin- és ásványi anyag tartalmának jelentős részét, és rosttartalmának szinte az egészét. A teljes kiőrlésű búzaliszt a főzőliszthez képest - közel azonos energia mellett - a kalcium, a magnézium, a kálium, valamint a rost többszörösét tartalmazza. A kalcium többek között a csontok felépítésében, a kálium a magnéziummal együtt az ideg- és izomműködésben tölt be fontos szerepet.
Vannak olyan gabonatermékek is - pl. a búzacsíra, a zabpehely, a zabkorpa amelyek az említett ásványi anyagokon kívül nagyobb mennyiségben tartalmazhatnak még rezet, cinket és szelént is,melyek különböző enzimek alkotóiként számtalan anyagcsere- folyamat fontos elemei. Az alig néhány évtizeddel ezelőtt még feleslegesnek és a bélrendszeri problémákkal küzdők számára károsnak ítélt élelmi rostokról ma már tudjuk, hogy valójában elengedhetetlen alkotóelemei az egészséges étkezésnek. A teljes kiőrlésű termékekben, a teljes gabonaszemben  található vízoldékony rost,  (amely főként a zabra jellemző) segít egyenletesebbé tenni a vércukorszintet, csökkenti a vérzsírok (koleszterin és triglicerid) szintjét, s így kedvező irányba befolyásolja a szénhidrát- és zsíranyagcserét. A vízben nem oldódó rostok  a jó bélműködést segítik elő, mivel megkötik a mérgező anyagokat, növelik a béltartalom térfogatát, gyorsítják a táplálék bélcsatornán keresztül történő áthaladását, és ezzel megkönnyítik a rendszeres székletürítést. Fontos azonban, hogy a nagy rosttartalmú termékek rendszeres fogyasztásával párhuzamosan gondoskodjunk a bőséges folyadékbevitelről, hiszen a rostok vizet kötnek meg, s csak megduzzadva tudják kifejteni kedvező hatásukat.A teljes kiőrlésű gabonákból készült termékek rendszeres fogyasztása bizonyítottan csökkenti az elhízás kockázatát, valamint  a szívkoszorúér megbetegedés, a bélrendszer rosszindulatú daganatos megbetegedéseit, és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását.